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September 30, 2013 
 
Mr. David Bean 
Director of Research 
Governmental Accounting Standards Board 
401 Merritt 7 
Norwalk, CT 06856-5116 
 
Dear Mr. Bean: 
 
On behalf of the National Association of State Auditors, Comptrollers and Treasurers, we 
appreciate the opportunity to respond to the Governmental Accounting Standards Board’s 
Preliminary Views (PV), Fair Value Measurement and Application. 
 
We generally agree with the Board’s views on the measurement and application of fair value 
and related disclosures. The proposed changes in this PV will increase consistency and 
comparability in government’s fair value measurement and related disclosures. 
 
Below are our responses to the Board’s five Questions for Respondents.  
 
Question 1 
Definition of Fair Value:  It is the Board’s preliminary view that the definition of fair value should 
be the price that would be received to sell an asset or paid to transfer a liability in an orderly 
transaction between market participants at the measurement date. (See Chapter 2, paragraphs 3-
6.) Do you agree with this view?  Why or why not? 
 
We agree with the new definition. The sale of the asset or liability would be considered a 
hypothetical transaction at the measurement date.  This should be an orderly transaction 
between market participants and not a forced transaction, because in a forced transaction 
the government is at a disadvantage and likely willing to accept a lesser amount in 
exchange for the asset or liability. 
    
However, we request that the Board provide clarification on the meaning of the term 
“measurement date” along with the definition of fair value. 
 
 
Question 2 
Transaction Costs: It is the Board’s preliminary view that transaction costs to sell an investment 
should be treated as period costs. That is, transaction costs would not be a reduction of an 
investment’s fair value in the statement of financial position.  Transaction costs would be reported 
as expenses or expenditures in the period an investment is sold.  (See Chapter 2, paragraphs 21 
and 22.) Do you agree with this view?  Why or why not? 
 
We agree that transaction costs should be reported as an expenditure or expense in the period 
an investment is sold.  Transaction costs do not meet the definition of an asset or a deferred 
outflow of resources.  We further agree that the costs are entity-specific rather than market-based 
and, as such, should not be included in fair-value measurement. 
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Question 3 
Definition of an Investment: It is the Board’s preliminary view that the definition of an investment should 
be a security or other asset that a government holds primarily for the purpose of income or profit, and its 
present service capacity is based solely on its ability to generate cash, to be sold to generate cash, or to 
procure services for the citizenry. (See Chapter 3, paragraphs 2-4.) Do you agree with this view? Why or 
why not? 
 
We agree with the Board’s proposed definition of an investment.  It is consistent with the definition of an 
asset. 
 
The examples of the application of the definition of an investment given in Chapter 3, paragraphs 5-13 are 
very helpful.  However, we suggest the Board also include an example of the situation described in Chapter 
3, paragraph 4 which states “An investment asset’s service capacity also may be achieved without 
generating cash, such as when an investment asset is surrendered to procure services directly in an 
exchange transaction.” 
 
 
Question 4 
Measurement of Investments: It is the Board’s preliminary view that investments generally should be 
measured at fair value on a recurring basis. (See Chapter 3, paragraphs 14-16.) Unless specifically 
excluded from a fair value measurement, investments would no longer be valued using amortized cost or 
other measures. (See Chapter 3, paragraph 19.) Do you agree with this view?  Why or why not? 
 
We agree and believe the consistent use of fair value would provide a more accurate snapshot of the 
investment value as of the measurement date.  The fair value approach would report gains and losses as 
they occur through the life of the investment.  This would aid financial statement users in their ability to 
compare the value of investments from one year to the next and to other investments held by the entity.  
We also agree that, unless specifically excluded, investments should no longer be valued at amortized cost 
or other measurers. 
 
 
Question 5 
Disclosures: a. It is the Board’s preliminary view that the disclosures discussed in Chapter 4 should be 
required. Are any of the proposed disclosures not essential to a financial statement user’s understanding 
of financial position or inflows and outflows of resources? Why or why not?   
b. What other disclosures related to fair value should the Board consider? Why? 
 
We believe the proposed disclosures are essential to the user’s understanding of the financial position 
as it shows the reader the method used to calculate the value of the investments. 
 
We do not believe any additional disclosures are necessary. 
 
 
In addition to the responses to the Questions for Respondents, as this project moves forward, the following 
concerns should also be considered. 
 

 Chapter 2, paragraph 3:  We believe the Board  should  make it explicitly clear throughout the final 
standard that  fair  value  determinations  should  be based solely on assumptions that market 
participants would use when pricing an asset or liability, including assumptions about risk. We 
agree with the Board’s view that fair value should be a market-based measurement at the 
measurement date. We also agree that this measurement cannot be based on an entity- or 
government-specific measurement. This could be further emphasized by including language in the 
final standard to make it well understood that a reporting entity’s future business plans and its 
intentions to hold an asset or settle a liability at some future date is not relevant when determining 
fair value. For example, a government’s internal business plans to hold a bond to maturity or 
construct a commercial building on a vacant parcel of land at some future date should not directly 
impact the determination of fair value at the current measurement date. 
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 Chapter 2, paragraphs 16 and 17 and paragraphs 40 through 42:  We request that the Board clarify 

what is meant by “most advantageous market” and “highest and best use.”  We are concerned that 
these terms and explanations might be interpreted to mean that an entity or government should 
take into account its own future plans for an asset. For example, if  a government owns 
undeveloped land and has future plans to construct a commercial building on it and collect tenant 
rent,  the  government  might believe  this  planned  future  use  would  result  in  a  higher  value  
based  on  the  “most advantageous market” or its “highest and best use” and proceed to value the 
property as if the land had already been developed at the measurement date. 

 
Therefore, within paragraphs 16 and 17, regarding the use of principal or most advantageous 
market, the Board should explicitly reiterate that the market determination should be based on a 
current functioning market as of the measurement date and not an anticipated future market with 
potentially more favorable conditions.  More importantly, within paragraphs 40 through 42, we are 
concerned that governmental entities may view the concept of highest and best use (HBU) as 
allowing an entity- or government-specific valuation, which is contrary to the Board’s proposed 
definition of fair value. HBU is commonly defined by the real-estate valuation industry as a 
reasonably probable and legal use of vacant land or improved property, which is physically 
possible, appropriately supported, and financially feasible, and that results in the highest value. The 
Board should be clear that HBU must consider the assumptions of market participants using 
acceptable market data as of the measurement date. 
 

 Chapter 2, paragraph 28 and Chapter 4, paragraph 8:  The terms “observable inputs” and 
“unobservable inputs” are not sufficiently defined which could lead to errors in application and 
reduce comparability.  In particular, “unobservable inputs” seems inadequate.  We ask the Board to 
better convey the concept that some inputs used to determine fair value are not directly related to 
the item being measured. 
 

 Chapter 2, paragraphs 35 and 38:   We encourage the Board to include specific examples that 
demonstrate when Level 3 inputs would be permissible and reiterate in paragraph 38’s last 
sentence that Level 3 assumptions would never be appropriate when Level 1 and 2 inputs are 
available.  
 

 Chapter 2, paragraph 39:  The paragraph discusses using quoted prices provided by third parties, 
however, it does not identify the input level.  We recommend the Board include the input level(s) in 
the standard due to this being a required disclosure in the financial statements. 

 
 Chapter 2, paragraph 45:  The paragraph addresses the measurement of liabilities and states “the 

price paid to transfer the liability to a market participant would be a better measure of fair value than 
the amount needed to settle with the counterparty.”  It doesn’t seem like there would be a common, 
or frequent, sale of similar liabilities by governments that would allow for measuring the fair value 
based on an active market (Level 1 inputs) or quoted prices for similar liabilities or market-
corroborated observable inputs (Level 2 inputs). Therefore, it would appear that the amount to 
settle the liability with the counterparty would be more appropriate. We ask that the Board provide 
more guidance in this area to assist financial statement preparers in measuring the fair value of 
liabilities based on the price that would be paid to transfer liabilities to market participants. 
 

 Chapter 3, paragraph 1:  The paragraph states that the chapter presents the Board’s preliminary 
views on which assets and liabilities should be measured at fair value.  However, the chapter only 
discusses the application of fair value to assets.  We suggest the paragraph be expanded to 
address the Board’s preliminary views on which liabilities should be measured at fair value and that 
an example be provided. 
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 Chapter 3, paragraph 19:  We recommend that investments that are held for in-substance defeased 

bonds be added to the list of exclusions.  If investments are held in an irrevocable escrow account 
and are timed to meet the payments of the bonds, and the investment cannot be sold or liquidated 
prior to its maturity, and are essentially risk free (see GASB 7), then fair value adjustments may not 
be necessary for decision making by readers of the financial statements.  While paragraphs 5 
through 13 provide examples of what may or may not be an investment, paragraph 13 would seem 
to make the case that these would be considered investments.  In addition, with regard to 
eliminating investments held for in-substance defeased bonds, we believe that investments for 
certain lottery annuitant winners should be eliminated from fair value pricing.  In those cases where 
a Lottery is entering into an irrevocable trust with an annuitant winner to hold specific U.S. 
obligations until maturity, and these investments cannot be sold or liquidated, and are essentially 
risk free, then these investments should not be priced at fair value.  Reporting fair value for these 
investments provides a meaningless net increase (or decrease) in fair value on the operating 
statements and provides for volatility in such statements when comparing net income between 
years. 

 
 Chapter 3, paragraph 23:  We ask that the Board provide additional clarification or guidance 

regarding assets that were previously reported at fair value, which would now be reported at 
acquisition value.  Specifically clarifying if these assets need to be restated at acquisition value 
retrospectively to prior periods along with the possible depreciation, etc., and if so, if this change 
should be considered a change in accounting estimate. 

 
 

We appreciate the opportunity to provide our comments. Should you have any questions or need 
additional information regarding our response, please contact Kim O’Ryan of NASACT at (859) 276-
1147 or me at (505) 955-1120. 
 
Sincerely, 

 
James B. Lewis 
NASACT President 

 
 


