
 

                   

January 31, 2017 
 
Mr. David Bean 
Director of Research and Technical Activities 
Governmental Accounting Standards Board 
401 Merritt 7 
Norwalk, CT 06856-5116 
 
Dear Mr. Bean: 
 
On behalf of the National Association of State Auditors, Comptrollers and Treasurers, we 
appreciate the opportunity to respond to the Governmental Accounting Standards Board’s 
Exposure Draft (ED), Implementation Guide No. 201X-Y, Implementation Guidance Update-201X. 
 
We generally agree with the provisions of the ED and believe the proposed changes provide 
guidance that clarifies, explains or elaborates on GASB statements.  However, we have the 
following specific comments that we believe the Board should consider as it finalizes this 
statement. 
 
Question 4.1 
We request that the Board provide clarification of what is meant by “reported separately.”  It is 
unclear whether the Board means that these three components should be reported separately on 
their own lines, whether pension and OPEB activity should be disaggregated and reported 
separately from each other and from other deferred activity reflected in the reconciliation, or if the 
Board is just indicating that these items should be reported on the separate schedule reconciling 
operating income to net cash flows from operating activities.  Additional guidance would be 
beneficial in this area. 
 
This question provides clarification as it relates to the cash flow statement; however, an example 
illustration of the cash flow statement would also be helpful.  Additionally, a similar question and 
answer clarifying how reconciling amounts related to Pensions and OPEB should be reported 
(i.e., aggregated vs. disaggregated level) on the Reconciliation of the Governmental Funds 
Balance Sheet to the Statement of Net Position and the Reconciliation of the Governmental 
Funds Statement of Revenues, Expenditures, and Changes in Fund Balances to the Statement of 
Activities (with example illustrations) would be helpful. 
 
Questions 4.4 – 4.9 
Because of the potential significance of assets that will be accumulated in Trust B, we request 
that the Board annotate their answers by clarifying that the assets accumulated in Trust B – which 
are to be reported in the employer’s government-wide financial statements as governmental or 
business-type activities and in the employer’s governmental or proprietary fund financial 
statements – can be separately captioned on the face of the financial statements and should be 
classified as “restricted assets,” when they meet the applicable criteria.  
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Questions 4.5 and 4.6 
We suggest that GASB combine these two questions as follows: 
 

Q – Would the answer in Question 4.4 be different if, instead, Trust A is used to administer an 
agent or cost-sharing multiple-employer pension plan … 
A – No.  For the same reasons as discussed in the answer in Question 4.4, only the balances 
and activities of Trust A should be reported as part of the agent or cost-sharing multiple- 
employer pension plan … 

 
Questions 4.8 and 4.9  
We suggest that GASB combine these two questions as follows: 
 

Q – Would the answer in Question 4.7 be different if Trust A is used to administer an agent or 
cost-sharing multiple-employer pension plan … 
 

Question 4.17 
This question addresses Statement 67 and 68’s requirements for a trust when a pension and 
some other benefit that is not a pension are administered through a single trust.  Although the 
question is specific to the Statements’ dedicated purpose requirement, we request that the Board 
state that the trust’s pension partition must also meet the other trust requirements in Statement 
67, paragraph 3, and Statement 68, paragraph 4 so that it is clear that each partitioned benefit 
must meet all the criteria of a trust. 
 
Question 4.23 
We request that the answer also reference the specific authoritative guidance (i.e., GASB 
pronouncement, paragraph number(s)) for making the disclosure for subsequent events. 
 
Question 4.26 
Editorial comment:  We believe the word “be” should be added to the penultimate sentence in 
the response to this question as follows:  In any periods in which those conditions are not 
expected to be met, the projected cash flows from employer contributions should not exceed 
the amounts expected to be paid from the employer’s resources. 
 
Question 4.30 
This question discusses the notion of a payable to the pension plan if a multiple-employer 
pension plan is not administered through a trust that meets the criteria in paragraph 3 of 
Statement 67.  We believe the question and answer are vague and it is unclear what type of 
payable is being discussed.  We request that GASB include an example to give some context 
as to the payable that would arise in this situation. 
 
Question 4.35 
The question infers that no contributions were made yet the answer to this question refers to 
reporting deferred outflows for contributions, which implies contributions were made.  Please 
clarify the circumstances and response by, for example, explicitly indicating that the employer had 
made no contributions for the period January 1, 20X7 – June 30, 20X7, and that the government 
should report a deferred outflow of resources related to pensions resulting from contributions 
required subsequent to the measurement date.  We believe that it is only in these circumstances 
that the answer would be clear and accurate. 
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Question 4.38 
The answer’s last sentence states that positions in external investment pools that are measured 
at fair value should not be categorized within the fair value hierarchy for purposes of Statement 
72, paragraph 81a(2), similar to investments that are measured in accordance with the provisions 
of Statement 72, paragraphs 71–74.  While the answer adequately addresses the question 
presented, by referring to paragraphs 71–74 the answer is equating investments in external 
investment pools to investments in certain entities that calculate the net asset value (NAV).  We 
believe this raises an additional question.  Specifically, do the required disclosures in Statement 
72, paragraph 82, for investments in certain entities that calculate the NAV apply to investments 
in external investment pools reported at fair value?  We believe governments should not make the 
paragraph 82 disclosures for investments in external investment pools because many of the 
required disclosures are not applicable to external investment pools.  However, we request that 
the Board address this new question in the Guide so that it is clear about whether NAV 
disclosures apply to external investment pools measured at fair value. 
 
Question 4.40 
This question addresses the level of detail required for displaying or disclosing the purposes for 
which governmental fund balance amounts have been restricted, committed or assigned 
because Statement 54 does not elaborate on the meaning of purpose.  Similar to fund balance 
purpose disclosures in Statement 54, Statement 63, paragraph 8, requires the display of 
restricted net position to distinguish between major categories of restrictions but does not 
elaborate on what the term major categories was intended to mean.  We request that the Board 
expand this question, or add a separate question, to address at what level of detail restricted 
net position amounts should be displayed as it did in this question and answer for 
governmental fund balance amounts. 
 
Furthermore, we believe preparers and auditors struggle with the disclosure of purposes, in 
general.  For example, often the purpose of the restriction is the same or very similar to the 
expenditure classification, and in these cases we agree that presenting the purpose information at 
the level used for expenditure classification will provide the most meaningful information.  
However, as another example, governments often have restricted grant funds where the purpose 
of the grant would provide the most meaningful information.  In certain instances, the grant 
expenditures cover multiple expenditure classifications and the purpose restriction of the grant 
would be lost in the expenditure classification detail.  In these cases, using the purpose of the 
fund, or the purpose of the grant, would provide more meaningful information than the 
expenditure classification.  We request that the answer to this question include in its answer a 
perspective that in displaying purposes, a preparer is not precluded from using alternatives other 
than expenditure classifications, when it is appropriate. 
 
Question 5.1 
Please provide clarification as to what “certain component unit presentations subject to Statement 
14 as amended” refers to.   
 
Question 5.29 
We request that GASB generalize this question as follows and codify it to section 7.22 rather than 
4.59 in order to increase the usefulness of the guidance: 
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Q – How should a government measure events or transactions that are reported as a prior 
period adjustment for a correction of an error?  For example, a historical treasure donated 10 
years ago was not recorded.  Its acquisition value, determined as of the date of the donation, 
was $500,000. If the treasure instead had been donated in the current year, it is estimated 
that its acquisition value would be $1,500,000.  When this asset is initially reported in the 
current year as a correction of an error, should it be reported at $500,000 or $1,500,000. 
 
A – Recording corrections as prior period adjustments does not alter measurement 
guidance.  For example, donated assets should be reported at acquisition value, which is 
determined as of the date of donation, as stated in paragraph 79 of Statement 72.  The value 
of $500,000 is the appropriate amount at which to report the donated historical treasure in the 
current year. 

 
Question 5.30 
The response to this question does not clarify how to determine or measure the amount of 
benefits expected to be paid within one year. We request that the response provide a clear 
answer to the question, for example, by describing whether this amount is usually actuarially 
determined or how this amount may be calculated. 
 
General Comment 
We request that GASB consider treating the Comprehensive Implementation Guide as a 
codification, and updates to it be written as amendments, similar to FASB ASUs.  It can be 
confusing to try and follow changes when the current ED does not reference a codification, but 
rather overlapping Q&A numbers from both 2015-01 and 2016-01 guides, and when the 
numbering of the ED questions will not ultimately line up with the numbering in the 
Comprehensive Implementation Guide, whenever it is periodically codified.  Further, we note that 
53 pages of the ED represent codification instructions.  If updates were written as amendments to 
the codification, this would cut the size of the ED almost in half, saving time for both the GASB 
and its stakeholders, and reducing the potential for mistakes. 
 
 
We appreciate the opportunity to provide our comments. Should you have any questions or need 
additional information regarding our response, please contact Kim O’Ryan of NASACT at (859) 
276-1147 or me at (615) 741-2956. 
 
Sincerely, 

 
David H. Lillard, Jr. 
President, NASACT 
State Treasurer, Tennessee 


