
 

                               

January 31, 2019 
 
Mr. David Bean 
Director of Research and Technical Activities 
Governmental Accounting Standards Board 
401 Merritt 7 
Norwalk, CT 06856-5116 
 
Dear Mr. Bean: 
 
On behalf of the National Association of State Auditors, Comptrollers and Treasurers, we 
appreciate the opportunity to respond to the Governmental Accounting Standards Board’s 
Exposure Draft (ED), Implementation Guidance Update – 2019. 
 
We generally agree with the provisions of the ED.  However, we have the following specific 
comments that we believe the Board should consider as it finalizes this guidance. 
 
Question 4.4 
We believe that the first sentence of the answer adds unnecessary complexity.  We suggest 
eliminating that sentence, resulting in an answer similar to that for questions 4.5 and 4.6. 
 
Question 4.13 
We suggest expanding the response to discuss required disclosure when also applying 
paragraph 8(b) of Statement 77.  Paragraphs 7(b) and 8(b) both appear applicable to the 
question posed.   
  
Question 4.9 
The answer states that insurance recoveries that are “realized or realizable” in the same year 
as the associated expenditures should be netted against those expenditures in governmental 
funds.  However, “realized or realizable” does not match the “measurable and available” 
revenue recognition criteria for governmental funds.  For example, the insurance recovery has 
been acknowledged but is not received (or expected to be received) until after the 
government’s defined availability period for revenue recognition in the current period 
governmental funds.  Based on the ED, it appears that the Board would consider it appropriate 
to net that recovery against the expenditure in that period.  However, based on the current 
financial resources measurement focus criteria of measurable and available, it seems like it 
would not be appropriate for the government to net against those expenditures of the current 
period if an insurance recovery is received after the government’s availability period.  We 
request that the Board provide additional clarification. 
 
Question 4.12 
We concur with the use of deferred inflows of resources instead of fund balance.  Since GASB 
Statement 54 was issued before GASB Statement 65, we believe that statement would 
supersede GASB Statement 54, paragraph 6.  Please clarify if this means that guidance for 
paragraph 6 is no longer viable moving forward. 
 
 



 

We appreciate the opportunity to provide our comments. Should you have any questions or 
need additional information regarding our response, please contact Kim O’Ryan of NASACT at 
(859) 276-1147 or me at (602) 542-5405. 
 
Sincerely, 

 
D. Clark Partridge 
President, NASACT 
State Comptroller, Arizona 


